+358408442100
  • Suomi

Ihmisoikeudet yritystoiminnassa – Osaamo 18.11.2015

Ihmisoikeudet yritystoiminnassa – Osaamo 18.11.2015
4
syys

Ihmisoikeuksien integrointi yritystoimintaan ja ihmisoikeusvastuun raportointi

 

Ihmisoikeudet ovat keskeinen osa yritysvastuuta. YK:ssa vuonna 2011 vahvistetuista yritystoimintaa ja ihmisoikeuksia koskevista ohjaavista periaatteista on tullut ihmisoikeuksiin liittyvää yritysvastuuta ohjaava globaalistandardi. Peri­aatteet linjaavat yrityksille velvoitteen kunnioittaa ihmisoikeuksia yritystoiminnassa ja tarjoavat välineitä tämän yritys­vastuun konkretisoimiseksi.

Ihmisoikeuksiin liittyvät asiat ovat osa Global Reporting Initiative -raportointiohjeistoa ja sisältyvät EU:n tilinpäätösdirektiivin tulevaisuudessa vaatimaan ns. Non-financial statement -selvitykseen. Helmikuussa 2015 YK julkisti oman yksityiskoh­tai­­sen ohjeistuksensa siitä, miten yritykset voivat raportoida yritystoimintaa ja ihmisoikeuksia koskevien YK:n ohjaavien periaatteiden mukaisesti.

Osaamossa 18.11 keskustelemme yhdessä ihmisoikeusasiantuntija Merja Pentikäisen  kanssa  mm. seuraavista aiheista:

  • Yritystoimintaa ja ihmisoikeuksia koskevat YK:n ohjaavat periaatteet, ml. periaatteiden suhde muihin kv. ohjeistuksiin (YK:n Global Compact ja kestävän kehityksen tavoitteet (SDGs) jne.).
  • Ohjaavia periaatteita koskeva raportointimalli
  • Työkalut ihmisoikeusvaikutusten arviointiin ja integrointiin liiketoimintaan

Ajankohta: 18.11.2015 klo 9-11

Paikka: Mannerheimintie 12B, 5. krs, Helsinki

Ilmoittautumiset: Tomi Pajunen (tomi.pajunen <at> mitopro.fi, 040-844 2100

Merja Pentikäinen on kansainväliseen oikeuteen erikoistunut juristi, oikeustieteen tohtori ja tutkija-asiantuntija. Yli kahdenkymmenen vuoden kokemuksella kansainvälisen oikeuden ja erityisesti ihmisoikeuskysymysten parissa hän kuuluu Suomen johtaviin, kansainvälisestikin tunnustettuihin ihmisoikeusasiantuntijoihin. Merja on myös eturivin yritysvastuun asiantuntijoita. Hän on laatinut ensimmäisen Suomessa tehdyn selvityksen ihmisoikeuksista yritystoiminnassa. Hän luennoi ja kouluttaa yritysvastuukysymyksistä sekä toimii yritysvastuun asiantuntijana yrityksille, järjestöille ja valtionhallinnolle.